História langošov

Langoš
je tradičný maďarský pokrm s bohatou históriou. Jeho pôvod siaha až do stredovekého Uhorska, kde sa stal obľúbeným jedlom medzi ľuďmi žijúcimi na vidieku. Pôvodne ide o jednoduchú chlebovú placku, ktorá sa smaží vo vyprážanom bravčovom sádle.

V priebehu rokov sa langoš vyvinul a získal rôzne varianty. V 19. storočí boli langoše obľúbené medzi maďarskými pastiermi, ktorí ich pripravovali na veľkých panviciach. Vtedy sa langoše často podávali s cesnakovým tvarohom alebo kyslou smotanou.

V priebehu 20. storočia sa langoš stal populárnym jedlom v celej Maďarsku a neskôr sa rozšíril aj do ďalších krajín. Dnes je langoš obľúbenou pochúťkou na trhoch, festivaloch a vo vidieckych stánkoch po celej Maďarsku.

Tradičné langošové cesto je vyrobené z kysnutého cesta, ktoré je zmiešané s bramborovou kašou a vajcami. Po vykysnutí sa cesto rozvaľuje a smaží vo vriacom oleji. Hotový langoš sa potom môže podávať s rôznymi náplňami a prísadami, ako sú syr, šunka, kapusta alebo paradajky.

Langoš je dodnes obľúbeným maďarským jedlom a symbolizuje bohatú kultúrnu históriu krajiny. Jeho jedinečná chuť a chrumkavosť ho urobili obľúbeným nielen u miestnych obyvateľov, ale aj u návštevníkov z celého sveta.

Scroll to Top